Tandblekning

Tandblekning är väldigt populärt och det finns många medel och sätt att man kan göra det på. Hos oss det finns två sätt att bleka tänderna, antigen hemma med anpassande blekskenor eller hos oss på kliniken.  

Att bleka sina tänder har blivit en trend bland oss alla.Men vi bruka rekommendera att altid göra en helhets undersökning innan man ska bleka sina tänder. Viktigt att kolla upp så det inte finns några karies angrepp eller lösa fyllningar som måste bytas. Själva behandlingen görs av tandsköterskan efter undersökningen hos Tandläkaren.
Vi brukar alltid fråga patienterna vad har de för förväntningar från blekning.  I visa fall där det finns porslin kronor eller fasader, bruka vi inte rekommendera blekning, eftersom det bruka inte ge nån resultat på dessa tänder. I visa fall där patienten önskar sig blekning trötts  att  det finns fasade eller kronor, då bruka vi rekommendera att bytta ut kronorna/fasader för att få den ljusa färgen innan blekning.

Finns flera sätta att bleka sina tänder, äntligen patienten gör den hemma med en blekning skenan som tandläkaren skaffa till patient med avtryck av din mun. Eller att vi gör blekning på kliniken, men oftast resultatet blir inte lika bra och långvarig som den man gör hemma med bleknings skenor. Om det är första gången man bleker så brukar det behövas 7-10 gånger, helst i följd. Då blir tänderna blekta på djupet på ett skonsamt sätt och risken för ilningar minskar. Du får ett långvarigt resultat, men kan samtidigt fräscha upp blekningen när du vill. Kanske 1 gång/år bara 1 eller 2 nätter. En blekt tand kommer alltid förbli ljusare än innan.

Själva blekningen kan hålla sig olika från patienten till patient, tänderna missfärgar sig igen från alla färgämnen som finns i drycker och mat, exempelvis: vin, coca cola, te, ketchup, kaffe, lakris, etc.
Den medlet vi använder, får bara säljas av tandläkaren, den heter Opalescense, vi bruka rekommendera tandkrämen efter också.
Fråga oss, så hjälper vi så gärna om du har frågor.

Tandblekningsprocessen hemma

Steg 1

Vi börjar med att vi undersöker dina tänder, om det finns gamla lagningar, tandköttet samt om det finns aktiva infektionen. Det är alltid viktigt att man undersöker hela munnen. Detta gör vi för att ge dig bästa resultatet för ett skadefri och fint resultat. 

Steg 2

Efter undersökningen vi lagar dina tänder om så har vi  har upptäckt eventuella hål i tänderna, infektioner som behövs att behandlas för att undvika risken för komplikationer. Efter detta startar resten av processen. 

Steg 3

Vi tar ett avtryck på dina tänder för att kunna skapa form för skenan som är skräddarsydd individuellt just för dig och dina tänder. Detta kan ta upp till 7-14 arbetsdagar. 

Steg 4

Sista steget i för tandbleknings processen hemma, får du hem skenan med blekningsmedel. Plastskenan fylls med blekningsmedel som sedan ska fästs på tänderna. 

Tandblekning på kliniken

Vi börjar alltid med undersökning av hela mun, där vi gör ett bedömning av dina tänder, av eventuella hål i tänder, gamla lagningar eller om det finna aktiva infektioner som vi behöver behandla innan vi börjar med blekningsprocessen. Tandblekning på kliniken kan handla om mer komplicerade behandling, exempel en rotfylld tand kan behövas att från insidan eller behövs enbart bleka enskilda tänder. 

Vanliga frågor om tandblekning

Läs gärna i våra behandlingsmetoder om blekning, du kan alltid ringa och fråga oss om det är något du undrar över.

Nej, resultatet är inte permanent.

Det finns alltid en risk att emaljen blir lite känsligt i början, men vi brukar rekommendera att använda förebyggande tandkräm som hjälper mot ilningar. De läkemedel vi använder är godkända inom tandvård, därför rekommenderar vi inte att bleka tänderna på egen hand.

Nej, vi brukar rekommendera att byta/göra om lagningar innan blekning om man vill ha ett bra resultat.

Mån–Tors: 07:00 – 16:00
Fre: 07:00- 12:00

072 – 192 72 46 kontakt@loredanastoicadental.se Järnvägsgatan 3, 275 30 Sjöbo