Allmän tandvård

Undersökningar

Vid undersökningar går vi igenom hela det allmänna tillståndet, där allt hänger ihop. En frisk mun är så viktigt för resten av kroppen och många sjukdomar kan upptäckas via en undersökning, inte bara karies och parodontit. En regelbunden undersökning av din tandläkare blir en god investering och undviker stora kostnader och problem.

Vi rekommenderar att man aldrig väntar för länge, tills fyllningarna blir helt trasiga eller tills vi hittar hål. Man ska absolut inte heller vänta tills man får ont eftersom eventuell skada kan ha blivit onödigt stor.

Vi brukar rekommendera att komma på undersökning en gång om året, men ibland lite oftare alternativt lite längre beroende på olika anledningar. Äter du mediciner som gör dig muntorr eller har en sjukdom som kan påverka tänderna kan det vara bra att komma ofta. Ser munnen väldigt fin ut kan det räcka med 18 månader eller t.o.m. 24 månaders intervall. Vi gör alltid en individuell bedömning och bestämmer tillsammans med dig.

Vi utför alla typer av allmän tandvård för vuxna och barn. Vi utför lätt kirurgi och installation av implantat med hjälp av en specialist inom parodontologi som tillsammans med en tandsköterska kommer till kliniken regelbundet.

Lagningar och fyllningar

Alla lagningar görs med komposit eller glasjonomerfyllningar, ofta på barn med mjölktänder. Komposit är det vanligaste samt det mest slitstarka och används idag istället för amalgam. Kompositlagning används om skadan inte är för stor då man istället använder porslin som framkallas hos en tandtekniker. Kompositfyllningar går att putsa samt polera direkt och passar bra för både stora och små lagningar. Det går även att bygga upp en hel krona eller en fasad i kompositmaterial.

Glasjonomer Fyllningar
Glasjonemer är ett material som räknas som semipermanent, d.v.s. det kan användas som långtids provisoriskt. Det kan också med fördel användas under gamla kronor och broar. Det kan vara självhärdande eller ljushärdande och är lite billigare material men inte lika starkt och hållbart som komposit. Glasjonomer är lite mer opak i färgen och därför inte lika estetisk som komposit. Det släpper också ifrån sig lite fluor och kan därför vara bra att användas för kariesaktiva patienter.

Tandutdragning

Ibland kan det behövas tas bort tänder i samband med tandreglering eller för att det helt enkelt inte går att rädda vissa tänder. Visdomständer behöver av olika anledningar tas bort. De flesta visdomständer går att dra ut som alla andra tänder men ibland måste de opereras bort om de inte har kommit fram helt eller ligger i fel riktning.
 
De flesta operationer gör vi här på kliniken, men de som är lite mer komplicerade skickar vi till en duktig käkkirurg. Att få bort en tand låter kanske obehagligt, men man får ordentligt med bedövning och då gör det inte ont. Vi bruka säga att man bara känner att det spänner lite i käken. Fungerar det inte med bedövning och man är väldigt orolig så finns det även möjlighet till avslappnande medicin, som man får 30 minuter innan extraktionen.

Idrottsskydd

Att välja ett idrottskydd är att göra en klok investering i din tandhälsa. Det är av yttersta vikt att använda ett idrottskydd när du ägnar dig åt vissa idrotter. Vi är här för att hjälpa dig skaffa ett personligt anpassat idrottskydd.

Processen är enkel: Vi tar avtryck av båda käkarna, och hela proceduren tar ungefär 15 minuter. Detta skapar ett skräddarsytt idrottskydd som ger optimalt skydd för dina tänder under din idrottsliga aktivitet.

 

Rotfyllningar

Ibland måste vi rotfylla tänder av olika anledningar. Det vanligaste är att det börjar värkar i en tand på grund av ett djupt hål eller en djup fyllning, i visa fall tandtrauma. Då har pulpan/nerven i tanden bivit inflammerad och det är det som gör ont. En nervskada kan ske vid ett trauma eller genom att bita av en tand såpass långt ned så att nerverna har skadats. Ibland kan det behöva rotfyllas en tand om nerverna har dött och man kanske inte ens haft ont. Men förr eller senare kommer det in bakterier i en sådan tand och det bildas infektionssporrar utanför roten. Då börjar man få ont och kan t.o.m. bli svullen. 

Alternativ behandling till att rotfylla en tand är att dra ut den. Så att rotfylla en tand gör man får att kunna behålla den. Tekniken som används till rotfyllning är manuell och maskinell, till båda två måste man använda en gummiduk för att undvika att sprida bakterierna till andra tänder och det är även ett säkert sätt att jobba för tandläkaren då hen använder små filar som går ner i hela roten för att rensa bort bakterierna i tanden. Man spolar och rensar rent i rotkanalen för att få bort bakterierna och vävnad. När tanden är helt rensad från bakterier, rotfyller tandläkaren med en bakteriedödande pasta. Efter det så lagas tanden som vanligt med kompositfyllning eller så behöver tanden förstärkas med en krona. Att få besked att man ska rotfylla en tand kan kännas obehagligt, men så är det faktiskt inte. Man får ordentligt med bedövning. Om bedövningen inte funkar bra så kan antibiotika behövas. Efter antibiotikakuren fungerar bedövningen mycket bättre.

Bettskenor

Många patienter får ofta återkommande huvudvärk. Ibland rekommenderar vi bettskenor, oftast i samband med undersökning eller att patienten själv söker till oss för långvariga besvär runt käkar, nacke och huvud. Visa patienter har stora besvär som huvudvärk, spända i nacke och käkarna, ibland även svårt att hitta ihop p.g.a. pressning av sina tänder under nattetid. Vissa patienter gnisslar eller pressar sina tänder utan att de vet om det, vi brukar upptäcka det i samband med undersökning.

Metoden går ut på att vi tar ett avtryck av båda käkarna, index på bett relationen, efter ca 10 vardagar får patienten sin bettskena. Vi rekommenderar att bettskena ska användas varje natt, utan uppehåll för att behålla ett bra pass form. Kostnaden går under högkostnadsskydd. 

Mån–Tors: 07:00 – 16:00
Fre: 07:00- 12:00

072 – 192 72 46 kontakt@loredanastoicadental.se Järnvägsgatan 3, 275 30 Sjöbo